Препечатваме статията на президента на САЩ Джо Байдън, публикувана снощи в

...
Препечатваме статията на президента на САЩ Джо Байдън, публикувана снощи в
Коментари Харесай

Байдън: Какво Америка ще направи и какво няма да направи в Украйна -

Препечатваме публикацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестена снощи в " Ню Йорк таймс ", която очертава пълната стратегия на САЩ за войната в Украйна и дава отговор на всички настоящи въпроси: какво ще дават Съединени американски щати на Украйна, за метода към Русия и режима на Путин, за дипломатическия развой, за нуклеарното оръжие, за източния фланг на НАТО, за задачите във връзка с Украйна, за продоволствената рецесия и за изкопаемите енергоносители от Русия.

Нахлуването, което Владимир Путин мислеше, че ще продължи няколко дни, трае към този момент четвърти месец. Украинският народ удиви Русия и въодушеви света със своята неустрашимост, геройство и триумфи на бойното поле. Свободният свят и доста други страни, отпред със Съединени американски щати, застанаха на страната на Украйна, предоставяйки й невиждана военна, филантропична и финансова поддръжка.

Тъй като войната продължава, желая да дефинира тъкмо задачите на Съединени американски щати в тези старания.

Целта на Америка е елементарна: ние желаеме да виждаме демократична, самостоятелна, суверенна и процъфтяваща Украйна, със средства за отбрана и отбрана от по-нататъшна експанзия.

Както сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски, в последна сметка войната „ ще приключи дефинитивно единствено по дипломатически път “. Всеки договаряния отразяват ситуацията на бойното поле. Ние предоставихме оперативно на Украйна доста количество оръжия и муниции, тъй че тя да е в положение да се бори на бойното поле и да заеме оптимално мощна позиция на масата на договарянията.

Затова аз взех решение да и муниции, които ще им разрешат по-точно да поразяват основни обекти на бойното поле в Украйна.

Ние продължаваме да сътрудничим с нашите съдружници и сътрудници във връзка със глобите срещу Русия, най-тежките в миналото въвеждани срещу крупна стопанска система. Ние ще продължим да доставяме на Украйна модерно оръжие, включително противотанковите ракети Javelin, зенитните ракети Stinger, мощни артилерийски и високоточни ракетни комплекси, радари, безпилотни летателни апарати, вертолети Ми-17 и муниции. Ние също ще изпратим още милиарди долари като финансова помощ, както беше решено от Конгреса. Ние ще работим с нашите съдружници и сътрудници за превъзмогване на световната продоволствена рецесия, която се задълбочава вследствие на съветската експанзия. И ще помогнем на нашите европейски съдружници и на други страни да понижат своята взаимозависимост от съветски изкопаеми енергоресурси и за ускоряването на нашия преход към екологическа чиста сила в бъдеще.

Ние ще продължаваме да укрепваме източния фланг на НАТО със силите и средствата на Съединени американски щати на други съдружници. И напълно наскоро аз приветствах поръчката на Финландия и на Швеция за приемане в НАТО, стъпка, която ще укрепи общата сигурност на Съединени американски щати и трансатлантическата сигурност за сметка на присъединението на два демократични и способни на доста военни колегата.

Ние не търсим война на НАТО с Русия. Независимо от това, че не съм склонен с господин Путин и намирам неговите дейности за възмутителни, Съединени американски щати няма да се стремят да реализират неговото изпъждане в Москва. Докато Съединени американски щати или нашите съдружници не бъдат атакувани, ние няма да участваме директно в този спор, нито ще изпращаме американски военнослужещи да водят война в Украйна, нито ще нападаме съветските сили.

Моят принцип по време на цялата тази рецесия беше: „ Нищо по отношение на Украйна без Украйна “. Аз няма да оказвам напън върху украинското държавно управление – обществено или в частен порядък – да направи каквито и да било териториални отстъпки. Това би било погрешно и би противоречало на общоприетите правила.

Преговорите на Украйна с Русия не са блокирани поради това, че Украйна се отвърна от дипломацията. Те са блокирани, тъй като Русия продължава да води война, с цел да завладее под собствен надзор колкото е допустимо по-голяма част от Украйна. Съединени американски щати не престават да работят за укрепването на Украйна и поддържат нейните старания за преустановяване на спора посредством договаряния. Не предизвиканата експанзия, бомбардировката на родилни домове и на домове на културата, насилственото разселване на милиони хора вършат войната в Украйна бездънен честен проблем. Аз се срещнах с украински бежанци в Полша – дами и деца, които не знаеха какъв ще бъде техният живот и ще бъдат ли добре техните близки, останали в Украйна. Нито един човек със съвест не може да остане безучастен към този опустошаващ смут.

Поддръжката за Украйна в час на потребност е освен вярно. В нашите витално значими национални ползи е да осигурим мирна и постоянна Европа и да създадем за всички ясно, че силата не значи право. Ако Русия не заплати висока цена за своите дейности, тя ще изпрати сигнал до други евентуални агресори, че те също могат да завладеят територии и да подчинят на себе си други страни. Това ще сложи под опасност за оцеляване други мирни демокрации. И това може да значи завършек на интернационалното право, учредено на закона и да отвори врата за експанзии на други места с пагубни последствия за целия свят.

Аз знам, че доста хора по света са обезпокоени от опцията да бъде употребявано нуклеарно оръжие. Понастоящем ние не виждаме никакви признаци, че Русия има намерение да употребява нуклеарно оръжие в Украйна. без значение, че понякога риториката на Русия за размахване на нуклеарната сопа единствено по себе си е рисково и извънредно безконтролно. Позволете ми да внеса изясненост: всяко потребление на нуклеарно оръжие в този спор в какъвто и да било мащаб ще бъде изцяло недопустимо за нас, както и за останали свят и ще повлече слез себе си тежки последствия.

Американците ще останат с украинския народ, тъй като ние разбираме, че свободата не е безвъзмездна. Това е, което постоянно сме правили, когато враговете на свободата са се мъчили да заплашат и потискат почтени хора, това вършим и в този момент. Владимир Путин се очакваше такава степен на единение и мощ на нашия отговор. Той сгреши. Ако той чака, че в околните месеци ние ще се поколебаем или ще се пречупим, той също бърка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР